top of page
  • Foto van schrijververfwerk.be

Hoe Vocht herkennen in schilderwerk

vocht schade te herkennen in muur of planfond
vocht herkennen

Vochtproblemen kunnen een grote invloed schiderwerk zowel binnen als buiten. Het is belangrijk om te weten hoe je vochtproblemen kunt herkennen en aanpakken om de levensduur van je schilderwerk te verlengen.


Hier zijn enkele tekenen van vocht in schilderwerk:

1. Blaarvorming

Een van de meest voorkomende tekenen van vocht in schilderwerk is blaarvorming. Dit gebeurt wanneer water zich ophoopt onder de verflaag, waardoor de verf opzwelt en blaren vormt. Deze blaren kunnen variëren in grootte en kunnen uiteindelijk barsten, waardoor de onderliggende oppervlakken worden blootgesteld.

2. Verkleuring

Vocht kan ook leiden tot verkleuring van de verf. Dit kan zich uiten als donkere of lichte vlekken op het oppervlak. In sommige gevallen kan het vocht ook leiden tot een gelige verkleuring, vooral bij witte of lichte verfkleuren.

3. Schimmel- en meeldauwgroei

Vochtige omstandigheden zijn ideaal voor de groei van schimmels en meeldauw. Als je zwarte, grijze of groene vlekken op je geschilderde oppervlakken ziet, kan dit een teken zijn van schimmel- of meeldauwgroei.

4. Afbladderende verf

Een ander teken van vochtproblemen is wanneer de verf begint af te bladderen. Dit gebeurt wanneer de verf zijn hechting aan het oppervlak verliest, vaak als gevolg van vochtophoping.

5. Ruwe textuur

Vocht kan ook leiden tot een ruwe textuur op geschilderde oppervlakken. Dit kan gebeuren wanneer het vocht de verf doet opzwellen en krimpen, wat leidt tot een ongelijk oppervlak.

6. Koudere ondergrond

Plaatsen waar er een vochtprobleem is voelen meestel kouder aan dan de rest van de ondergrond. Met de blote handpalm kan je het temperatuursverschil aanvoelen.


Het herkennen van deze tekenen van vocht in schilderwerk is de eerste stap in het aanpakken van het probleem. Het is belangrijk om de bron van het vocht te identificeren en aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Het kan ook nodig zijn om beschadigde verf te repareren of opnieuw aan te brengen om je oppervlakken te beschermen en te verfraaien.Comments


bottom of page